MK ENG

Срѓан Шапер
основач на I&F McCANN Grupa

Срѓан Шапер е основач и претседавач на  I&F McCANN Grupa, една од водечките мрежи за маркетингшки комуникации во југозападна Европа и Нордискиот регион со активности во 12 држави.

 

Срѓан Шапер е познат и како основач и член на групата ВИС Идоли којашто го започна Њу Вејв правецот во музичката сцена на поранешна Југославија. По музичката кариера, тој навлегува во светот на маркетинг. Пред формирањето на агецнијата Меккен, работи како креативен директор, продуцент на тв рекламии директор за СМ Дело, Борба, Идолс енд Френдс (Idols & Friends), Огивли и Матер (Ogilvy & Mather) и Сачи и Сачи (Saatchi & Saatchi). Во 1997г. Срѓан го потпишува договорот со Меккен Ворлдгруп (McCann Worldgroup) и отвара агенции во Белград и Скопје. Во следните години, Срѓан основа агенции во други земји од Балканскиот регион и денешниот систем успешно работи во 12 држави во јужна и северна Европа. Сите агенции, членки на  I&F McCANN Grupa, се дел од најголемата комуникациска мрежа во светот, Меккен Ворлдгруп (McCannWorldgroup) и обезбедуваат интернационално искуство и локална експертиза преку својот целосен спектар на маркетинг услуги.

Агенциите кои се дел од I&F McCann Groupа, на најпрестижниот рекламен фестивал Cannes Lions, имаат добиено две награди Златен лав  (McCann Skopje во 2009 год.) и Бронзен лав (McCann Beograd во 2011 год.).

На фестивалот за интегрирани комуникации  Кактус, McCann Beogradбеше именувана за Агенција на годината во 2015, 2016 и 2017 година. Агенцијата UM Beogradосвои Golden Prizeза кампањата "Fanta & Yasserstain"во категоријата "Најдобра кампања на социјалните мрежи"на 18-есетиот   "SEMPL" Media Trendsфестивал.

На првата Effie Awards церемонија одржана во Србија, најпрестижната награда во светот којја идентификува и наградува ефикасноста во маркетингот, најголемиот број на награди им припаднаа на McCann Beograd и UM Beograd, признавајќи ја оваа група на агенции како најефикасни во Србија. McCann Zagreb ја освои најпрестижната награда - наградата X за Aгенција на годината 2017 на најважниот национален фестивал за рекламирање во Хрватска, Денови на комуникација.

Во 2018 година, на Effie Србија, McCann Beograd освои две бронзени медали, додека на Effie Хрватска,UM Zagreb ја освои Гран-принаградата, 2 златни и една сребрена со клиентот Загребачка пивара.

Во текот на 25-те години искуство во маркетинг и комуникацискиот сектор, Срѓан Шапер стана еден од водечките експерти за овие полиња во регионот. Исто така, тој е една од најистакнатите јавни личности и активен придонесувач во светот на бизнисот и културата во современа Србија.

 

Срѓан Шапер е предавач на пост-дипломските студии на Универзитетот за Уметност во Белград и честопати покануван како предавач и главен говорник на различни меѓународни конференции за маркетинг и комуникации.

Во последниве неколку години, тој учествува во различни одбори на јавни и деловни институции, како и хуманитарни и непрофитни организации.

Srdjan Saper - I&F McCANN Grupa